A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk!

Napelem Panel

Napelem panel

A napelem panelek a napelemes rendszerek egyik legfontosabb részének számítanak, enélkül ugyanis nem lenne lehetséges a fotonokat villamos energiává alakítani. Amikor úgy döntünk, hogy napelemek által szeretnénk árammal ellátni háztartásunkat, tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi napelemet kell összekötnünk. Ha napelem panelekről van szó, érdemes átböngészni a Meleget.hu kínálatát.

Mikor jó választás a napelem?

A világ egyre inkább afelé halad, hogy fenntarthatóbb és energiahatékonyságban is fejlettebb dolgokkal oldjuk meg lakásunk energiaellátását. A napelemek segítségével önfenntarthatóbbá válhatnak otthonaink, környezetkímélőbb technológiát használhatunk, ezekért pedig a pénztárcánk is hálás lesz, hiszen egy hosszabb távon megtérülő befektetésről van szó. Utóbbi persze függ a telepítés helyétől, az időjárási viszonyoktól és az energiaszükséglettől is.

Mi a napelem panel?

A leggyakrabban alkalmazott napelemek két fő csoportba sorolhatók, a monokristályos és a polikristályos változatokra. Előbbi egykristályos szilíciumból áll, magas energiahatékonyságot biztosítva, míg az utóbbi több kisebb kristályból áll, nincs egységes szerkezete, viszont a gyártási költségei olcsóbbak. Felépítésüket tekintve ezek 15x15 centiméteres nagyságúak és 0,25 milliméteres vastagságúak. A cellák vékonyrétegű félvezető anyagot tartalmaznak, amelyek egymással szorosan összekapcsolódnak.

A panelek felépítésüknek és gyártási technológiájuknak megfelelő szigetelést is kapnak, majd a legyártott darabokat egy fémszalag segítségével kötik sorba. A pozitív a negatívhoz kapcsolódik, ha pedig kész és mindezt rögzítették, egy további még szélesebb fémszalaggal kötik össze, létrehozva egy általában 60, de akár 72 cellából álló panelt. Mindez az azt jelenti, hogy a 72 cellás panelek nagyobb feszültséggel rendelkeznek, mint a 60 cellás panelek.

Ami a működésüket illeti, a napelem panelek elnyelik a megfelelő hullámhosszú fényt, a fotonok energiáját megkapják a felületek elektronjai, ez pedig egyenáramot állít elő, majd a rendszerre kapcsolt inverter alakítja át váltóárammá.

Miért fontos a napelem mérete?

Több oka is van, amiért ezt a dolgot alaposan át kell gondolni még a telepítés előtt. Ez ugyanis fontos szerepet játszik egy napelemes rendszer hatékonyságában és a befektetésünk megtérülésében. Azt is érdemes számításba venni, hogy később nőhetnek-e a fogyasztási igények, például lakásbővítés vagy garázsépítés, elektromos autó töltése miatt.

Alapvetően a panelek mérete a napelem cellák számától függ, amik egységesek. A gyártók zöme 5,6 cm x 15,6 centis cellákkal dolgozik, a szélességük általában 99,2 és 110 centiméter között mozog, vastagságuk pedig 3,5 cm körüli. Fentebb már utaltunk rá, hogy hány cellából állnak össze a panelek, ami a hosszúságban okozhat különbségeket. Például a 60 cellás kivitel 165, a 72 cellás pedig többnyire 198 centis.

Fontos még megemlíteni azt is, milyen összefüggés van a napelem fizikai mérete és a teljesítménye között. Mindig azt érdemes nézni, hogy a szükséges kW-nyi teljesítmény eléréséhez hány panelre lesz szükségünk, és ezek mekkora helyet vesznek el. Vásárlás előtt érdemes figyelni a névleges teljesítményt, mivel ez is hasznos információt jelent számunkra.

Mennyi napelem panelre van szükségünk?

Bizonyos szempontokat mindenképp figyelembe kell vennünk, mielőtt arról döntünk, milyen napelemes rendszert építünk ki. Fontos például a telepítési hely mérete, mert ez meghatározza, mennyi fér majd el: minél többet tudunk elhelyezni és beüzemelni, annál több energiát termelhetünk. A háztartásunk vagy üzletünk átlagos energiafogyasztását is ismernünk kell, hogy pontosabban számolhassunk, illetve nem mindegy az sem, mennyi a napsütéses órák száma. Mindemellett az optimális napelem kiválasztása a megtérülési idő szempontjából is fontos.

Napelem panelek esetén is a Meleget.hu a megoldás!

A napelemes rendszerek fantasztikus lehetőségeket kínálnak, de csak akkor, ha jól átgondolt döntést hozunk, hosszú távra tervezünk és minőségi kínálatból választunk. Utóbbira nem lesz gond a Meleget.hu oldalát böngészve, ahol prémium termékek, exkluzív nagyker ajánlatok és VIP kiszolgálás várja ügyfeleinket.

Rendezés:
Árukereső.hu