A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk!

Napkollektor ( Fűtés/Meleg víz)

Napkollektor

A napkollektoros rendszerek hatékonyan alakítják át a Nap sugarait és hasznosítják azt melegvíz-készítéshez, medence fűtéshez, vagy akár fűtésrásegítéshez. Ezek a rendszerek Magyarország kiváló fekvésének köszönhetően nemcsak szikrázó napsütésben, hanem már szórt fényben is elegendő energiát szolgáltatnak a háztartásunk számára.

A napkollektor rendszerben található folyadékot melegíti fel a napfény, amely később - különféle eszközök révén - felhasználható, tárolható. A napkollektor által előállított energiát elsősorban hő formájában lehet felhasználni.

A napkollektor tehát a tévhittel ellentétben még véletlenül sem villamos energiát állít elő, hanem melegvizet, de azt sokféle módon felhasználhatjuk. Népszerűsége annak köszönhető, hogy könnyű a használata, működési elvét egyszerű megérteni.

Több típusát is megkülönböztetjük. Az egyik a vákuumcsöves napkollektor, ami a hagyományos lapos lemezű vagy csöves napkollektoroknál hatékonyabb bizonyos körülmények között és több altípusa van. A hőcsöves a legelterjedtebb, ami vákuummal van töltve: a benne lévő folyadék a napfény hatására melegszik fel, majd átadja a hőt egy hőcserélőnek, ahol átváltozik hőenergiává. A szabadon áramló változatnál is vákuummal vannak töltve a csövek, de itt egy szabadon áramló rendszerről van szó, ami lehetővé teszi a hőátadást közvetlenül a hőcserélőnek anélkül, hogy szivattyúzni kellene a hűtőfolyadékot.

Megkülönböztetünk továbbá U- csöves napkollektort, illetve a sík abszorber lemezes megoldást. Ebben két, vékony, abszorber szőnyegnek nevezett sötét színű lemezt találunk, amelyek között apró csatornákban áramlik a szolár folyadék, ami átveszi a hőt.

Teljesen mindegy, hogy jelenleg milyen energiát használunk melegvíz-előállításra, egy napenergiával működő „melegvíz-készítő berendezés” alkalmazása csaknem valamennyi háztartás számára észszerű megoldást jelent. Legyen szó új építésről vagy modernizálásról, egy napkollektoros rendszer alkalmazható az energia-hasznosítás optimalizálására.

A nagy helyigénye miatt ugyanakkor előfordulhat, hogy az ingatlanunk nem alkalmas az elhelyezésére.

Árukereső.hu