A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk!

Klíma szűrők összehasonlítása

Gyakorlatilag minden klímaberendezésben van szűrő, de melyik milyen?

A tisztább levegő érdekében minden gyártó alkalmaz valamilyen szűrést a berendezéseiben, esetenként szűrőrendszereket is, melyet akár allergiások is nyugodtan alkalmazhatnak. 

A teljesség igénye nélkül felsorolnám a fontosabb szűrőtípusokat:

Alap szűrő:

Minden klímaberendezés tartozéka, legfőbb funkciója a nagyobb méretű szennyeződések kiszűrése, legyen ez akár por, pihe, szösz stb.
Többnyire mosható, vagy egyszerűen tisztítható kivitelben készülnek, cseréjére nincs szükség a klíma élettartama alatt. Kivitelét tekintve lehet rács, szivacs, szövet vagy szivacsos szerkezetű rács.

Aktív szenes szűrő:

Az aktív szén arra jó, hogy megköti a szagokat, illatokat illetve a füstöt. Sajnos tisztítása, regenerálása nem megoldható, elhasználódás esetén cserélni kell.

Bioszűrő:

Ez általában egy antibakteriális anyaggal bevont filter, mely baktérium semlegesítő hatással tisztítja a levegőt.

Plazmaszűrő:

Ez a szűrőtipus az elektromosságot használja fel a szűréshez. A levegőben keringő szilárd részecskéket és baktériumokat először pozitív töltésűvé változtatja miközben egy fémrácson haladnak át, majd egy negatív töltéső lemez mellett áramoltatja, mely magához szippantja a pozitív töltésű részecskéket, ezáltal csak a tiszta levegő halad tovább.

Katalizátoros szűrő:

Ez egy katalitikus anyaggal bevont filter, mely kémiai úton semlegesíti a szag, baktérium és vírus jellegű szennyeződéseket. Cseréjét 1-3 évente meg kell oldani.

Fotokatalitikus szagtalanító és antibakteriális szűrő:

A fotokatalitikus szűrő eltávolítja a levegőben keringő penészgomba spórákat és baktériumokat, elpusztítja a vírusokat. Bizonyított a 99%-os hatás, 10-ből kilenc orvos ezt ajánlja. Továbbá a szűrő kiszűri a kellemetlen szagokat és még a doháynfüstöt is. 
Ilyen szűrő például a Daikin Titánium-apatit fotokatalitikus szűrő, melyet a nap UV sugárzásával tisztíthatunk egyszerűen úgy, hogy kitesszül a napra.
Amikor a titánium oxidot fény éri, hidrogénperoxid és hidroxil gyökök keletkeznek. Mindkét anyag érős antioxidáns és a köztük lévő kölcsönhatás révén szagtalan széndioxiddá és vízzé bontják a szagló anyagokat. Ezen oxidánsok kiszűrik abaktériumokat és megölik a vírusokat.

Pollenszűrő:

Általában olyan kéasszikus filterek, melyek sűrű szövésű anyagból készülnek, ezáltal nem engedik át a pollenméretű szennyeződéseket sem. Többnyire tisztítható, mosható kivitelben készülnek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek Tudástár
Árukereső.hu